Kurser o aktiviteter

Workshops på Håbo bibliotek - Kreativa Händer i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län

Prova Kanthabroderi - en gammal textil återbruksteknik från Bangladesh/Pakistan som du tolkar på ditt sätt.
Vi syr med enkla förstygn (upp och nerstygn) i flera lager tunna tyger och broderar enkla vardagsföremål, djur, mönster eller annat. Från början använde man utnötta saris som på detta vis quiltades ihop och blev ett nytt användningsområde. Du kan sedan sy en liten väska/etui, tavla eller vad du själv vill.

/capella-2011-2-541.jpg

Vi sågs på biblioteket i Bålsta en kväll i april 2022.Gratis deltagande. Tunna tyger och broderigarner fanns på plats. Alla är välkomna oavsett erfarenhet av att sy. Detta är ett samarrangemang mellan Hantverksföreningen Kreativa Händer i  Bålsta, Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala län och Håbo kommun.

Bilder och mer att läsa finns på Håbo biblioteks hemsida: https://www.bibliotekhabo.se

Nästa workshop är "Artbooks" hösten 2022.

/8337d4a1-10d4-4bb8-80cd-101de6ff0be8.jpg

 

Medlemsaktiviteter 2021 på Knarrbacken:
  • Acrylic Pouring 
  • Marmorering   
  • Blompinnar som vi snidar i roliga former och mönster och sedan dekorationsmålar 
  • Akvarell målning  i oktober
  • Tovning av tomtar i november        
Annat på gång 2022 är följande:

KERAMIKKURSERNA är måndagar respektive söndagar med start 25 och 26 september 2022. Måndagar kl. 15.45 och 18 respektive söndagskursen kl. 10.00 (alla kurserna är totalt 24 studietimmar). Kurserna är i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan/Uppsala. Vi håller till på Knarrbacken i Bålsta (följ Kalmarleden till skylten).
Vi arbetar bara i stengodslera, som när den är färdig bränd i 1250 grader är helt vattentät och ger ett ugnseldfast samt hållbart gods, som går att använda både till vardags och till konstnärlig utsmyckning. Vi arbetar med olika tekniker som kavling, ringling, tumning, knitting, skulptering och gjutning. När man behärskar dessa tekniker så vill man säkert prova att dreja också på en av de två eldrejskivor som finns i lokalen.
Kursen riktar sig både till helt nybörjare och även de som redan provat det mesta inom keramik.
Pris: Se Vuxenskolan Uppsala läns hemsida där även anmälan sker. Materialkostnad tillkommer.

GLASFUSINGKURS.
Skulle Du vilja göra Ditt eget glasfat? Det är inte så svårt som det låter. Vi skall inte blåsa glaset utan ugnsforma det.  Ugnsformat glas är en nästan 4000 år gammal teknik, som romarna och egyptierna använde sig av. Glasfusing innebär att man sammansmälter glas i olika färger, former och mönster till en platta, som sedan ”slumpas”, formas till t.ex. en skål i en form.  Smycken blir fantastiskt fina i denna teknik. Vi använder mycket glittrigt glas, s.k. dicroiskt glas i alla regnbågens skiftande färger. Förutom denna heldag träffas vi även en kväll.
Vi träffas igen i oktober 2022 kl. 10-14.45 samt ytterligare en timme en annan dag för slipning, vilket totalt motsvarar 7-8 studietimmar.
Kursen sker i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Pris: Se Vuxenskolan Uppsala läns hemsida där även anmälan sker. Materialkostnad tillkommer.

utstallning-kommunhuset-3.jpg

RAKU-bränning
i Bålsta

Raku är en gammal koreansk/japansk keramikmetod som ger de mest fantastiska och oväntade resultat. Vi bränner utomhus i en gaseldad ugn. Sedan reduceras keramiken liggande i sågspån en liten stund.

Vi träffades på Knarrbacken i slutet av maj 2023 för att rakubränna tillsammans. Solen skiner som vanligt, om inte kommer vi tillsammans överens om annan dag. Vi håller på tills vi är klara. Det brukar ta till kl. 15.00 ungefär, beroende på hur mycket vi har att bränna. Ta med fika/lunch och långärmad bomullströja samt täckande skor.

Vi glaserar de redan skröjbrända alstren tillsammans några dagar innan så att det hinner torka ordentligt. Glasering tillsammans några kvällar innan.
Pris för kursen är 975:- /person, inklusive gas, ugn och handledning. Materialkostnad tillkommer för lera och glasering.

Anmälan till ann-marie.alskog@hotmail.com
/img_4022.jpg

YLLEBRODERI-Måla med kläde nål och tråd i Enköping
/itxf1487.jpg     /img_0984.jpg

Detta är broderikursen för både nybörjare och vana, där det lustfyllda skapandet och broderandet är det viktigaste. Vi kommer att skapa våra egna mönster med modern touch och aktuella motiv, samtidigt som vi sneglar åt det historiska. Med dessa mönster kommer vi att kunna pryda en väska eller etui eller kansk en kudde för den som vill göra något större. Vi syr på finaste kläde i ull och dekorerar med applikationer av kläde och olika stygn, pärlor, metallbitar och band.

Vi träffas i Enköping lördagarna 29 oktober och 19 november 2022 kl. 10-15 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Mer finns att läsa på Vuxenskolans hemsida där man även kan anmäla sig.
Frågor om kursinnehållet kan ställas till [javascript protected email address]

Välkommen

Välkommen till www.kreativahander.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Studieförbundet Vuxenskolans kurser i Bålsta

www.handaverk.n.nu

Screenramar med egen bild 

Screentryck- o textilfärger

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)